Rekommenderade kalorier?

Så här säger Wellobe's dietist, Josefine Jonasson, om dina rekommenderade kalorier:

Hur räknas min rekommenderade kalorinivå ut?
Den rekommenderade kalorinivån du får i Wellobe är baserad på de uppgifter du lämnar när du startar ditt program. Det vill säga kön, ålder, vikt, längd och önskad viktnedgång.

För att gå ner ett kilo i vikt behöver man ha ett underskott på 7000 kcal. För att gå ner detta på en vecka drar programmet bort 1000 kcal/dag. Men, och det här är viktigt, ingen får någonsin en lägre rekommenderad energinivå än 1300 kcal/dag.
Anledningen till detta är att det är svårt, för att inte säga i princip omöjligt, att få i sig tillräckligt med näring från vanlig mat på mindre kalorier än så.

Måste man äta upp sina rekommenderade kalorier?
Det behöver man inte, inte om man har fått en rekommenderad energinivå över 1500 kcal/dag. Har man, däremot ett rekommenderat energiintag på 1300-1500 kcal/dag tycker jag att man ska börja med att äta upp alla de kalorier man blivit rekommenderad. Går det alltför långsamt kan man minska intaget om man ligger över 1300 kcal/dag men mindre än 1300 kcal/dag bör ingen äta.

Om jag äter enligt 5:2 har jag ju ett rekommenderat intag på 500/600 kcal per dag två dagar i veckan.
Det stämmer. De andra dagarna har du dock en rekommendation på minst 1500 kcal/dag.

Om jag inte har kommit upp i mina 1300 kcal en dag, bör jag då äta något för att göra det,  även om jag är mätt?
Nja, händer det någon gång ibland att du hamnar under 1300 kcal/dag är det ingen fara och du behöver inte äta något bara för sakens skull. Om du, däremot, varje kväll upptäcker att du har ätit alldeles för lite bör du istället se över dina vardagsvanor för att få i dig det du behöver under dagen.

Kan jag äta vad som helst bara jag kommer upp i rätt energimängd alltså?
Har du ätit 250 kcal för lite en dag rekommenderar jag inte att du äter choklad eller godis för att komma upp i ”rätt” energimängd. Det är ju egentligen inte kalorierna i sig som är det allra viktigaste utan den näring du gått miste om genom att du inte ätit tillräckligt. Det du behöver är alltså mer näring och därmed bra mat. Eftersom det är svårare att få i sig tillräckligt med näring desto mindre man äter kan man säga att man inte har så mycket utrymme för näringsfattiga kalorier på en låg energinivå.

Handlar det bara om näringen?
Nej, det handlar inte bara om näringen även om det är en väldigt viktig del för att kroppen ska fungera optimalt. Äter du alldeles för lite en längre tid kommer din förbränning att sjunka och det blir svårare att gå ner i den takt du önskar. Du kommer inte att gå upp i vikt, vilket man lätt tror, men det är heller inte säkert att du går ner så mycket.

Ställ alla dina frågor till Josefine under hennes frågestund, läs mer här.